Glumici Minji Peković uručena Nagrada „Ljubinka Bobić“

Glumici Minji Peković, sinoć je nakon predstave “Kus petlić” u Narodnom pozorištu uručena Nagrada „Ljubinka Bobić“ za ulogu Milje Bušatlije. Priznanje joj je uručio velikan našeg glumišta i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić.

U konkurenciji za nagradu bilo je četrnaest glumačkih ostvarenja realizovanih u periodu od 1. septembra 2019. do 31. avgusta 2021. godine a žiriji je jednoglasno doneo odluku da Minja Peković bude dobitnica Nagrade „Ljubinka Bobić” za 2021. godinu.

U obrazloženju odluke se navodi da je Minja Peković višeslojno, razigrano i zaista nesvakidašnje nadahnuto stvorila lik Milje Bušatlije, jednog od prepoznatljivih Popovićevih figura marginalaca sa periferije, iz kojih se prelivaju upečatljivi životni sokovi. Groteskno komično i setno tragično u isto vreme, glumica je autentično predstavila njen neuništiv poriv za preživljavanjem, ličnim ali i kolektivinim, u krizinim vremenima. Istovremeno drčna i nežna, naivna i promućurna, ženstvena i gruba, Milja Minje Peković je odraz paradoksalnosti života, u celovitoj istinitosti”. Zahvalna na nagradi, Minja je rekla da joj je učinjena velika čast ovim priznanjem.

Nebojša Dugalić je podsetio da je Uduženje ovu nagradu ustanovilo 2005. godine u znak sećanja na Ljubinku Bobić, glumicu “znamenitu po svojoj etičnosti i po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte”.

Nagrada „Ljubinka Bobić“ dodeljuje se svake druge godine glumici ili glumcu za ulogu koja mora biti tragalačka, inovativna i koja se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije.