Forum teatar o trakama sa suncokretom na OU

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje „Zajedno“ izvešće u petak, na Otvorenom univerzitetu u Filmskom klubu, s početkom u 11 časova, Forum teatar o trakama sa suncokretom.

Kako bi senzibilisali širu javnost za marginalizovane grupe društva, Udruženje „ZaJedno“ od septembra realizuje projekat „Inkluzivni omladinski Forum teatar“ u kojem učestvuju učenici Politehničke škole i Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“. Forum teatar je forma interaktivnog pozorišta, tzv. „Pozorišta potlačenih“ u kojem voditelj, nakon izvođenja scene nasilja ili diskriminacije, uključuje publiku, koja potom „vraća“ glumce na određeni deo scene i, zauzimajući mesto određenog lika, „menja“ tok predstave.

Scene Forum teatra su učenici samostalno kreirali kroz dramske radionice, koje su se kontinuirano održavale u proteklih nekoliko meseci. Tema ovogodišnjeg Forum teatra su trake sa suncokretom, a cilj nam je da kroz ovaj dramski prikaz upoznamo i senzibilišemo mlade za svoje vršnjake koji imaju neki oblik invaliditeta, a koji nije odmah vidljiv, poručuju iz Udruženja „ZaJedno“.

Scene Forum teatra su namenjene učenicima viših razreda osnovne škole i učenicima srednje škole, te ih iz Udruženja „Zajedno“ pozivaju da se priključe i uzmu učešće u ulozi publike, gde će imati priliku da na kreativan način učestvuju u rešavanju socijalnih problema zastupljenih u vršnjačkim grupama. Kako je broj mesta ograničen, neophodno je najaviti dolazak pojedinca ili grupe učenika na broj telefona 062-967-0161.