понедељак , 14 јуна 2021
Naslovna / Društvo / Fizičkom aktivnošću do boljeg zdravlja

Fizičkom aktivnošću do boljeg zdravlja

Svakodnevne umerene fizičke aktivnosti u trajanju od najmanje 30 minuta pomažu u kontroli nivoa masnoća u krvi, prevenciji moždanog udara, kao i povišenog krvnog pritiska, rečeno je uoči Međunarodnog dana fizičke aktivnosti koji se obeležava u ponedeljak, 10. maja.

Prema rečima dr Zorice Dragaš specijaliste socijalne medicine u ZZJZ nedovoljno fizičke aktivnosti može dovesti do niza hroničnih oboljenja. Sa druge strane, benefiti redovnog vežbanja za fizičko i mentalno zdravlje su mnogostruki – bolja izgradnja kostiju i očuvanje koštane mase, ublažavanje psihičke napetosti, pravilno disanje koje omogućava više kiseonika u krvi, ali i pozitivno delovanje kod depresije.

Fizička aktivnost trebala bi da bude raznovrsna kako bi se aktivirale različite grupe mišića, te je najbolje kombinovati vežbe izdržljivosti, fleksibilnosti, snage i ravnoteže. Fizička aktivnost dece takođe je izuzetno značajna za razvoj tela i dobru funkciju svih organa. Centar za promociju zdravlja ZZJZ, zajedno sa OŠ “Jovan Mikić” organizovaće sportsku akciju “Kretanjem do zdravlja” u kojem će učesnici biti upravo deca.

Nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti, a statistike pokazuju da je u Evropi samo trećina mladih fizički aktivna prema preporukama za dobro zdravlje.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„Pospešivanje ekonomskog razvoja kroz podizanje kapaciteta aktera razvoja na severu Vojvodine“

U okviru projekta pod nazivom „Pospešivanje ekonomskog razvoja kroz podizanje kapaciteta aktera razvoja na severu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *