Firme očekuju povećanje profita

Većina preduzeća u Srbiji očekuje povećanje profita i obima prodaje u ovoj godini, a primetan je porast broja kompanija koje smatraju da će ova godina biti pogodna za širenje malih i srednjih preduzeća, i da će doći do poboljšanja ekonomskih uslova u našoj zemlji.
Ovo je deo predstavljenih rezultata ProOptimist istraživanja o poslovnom optimizmu među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) u Srbiji.
S druge strane, rezultati istraživanja pokazuju da čak dve trećine srpskih preduzeća ne planira da ove godine dodatno investira, ali i poveća plate zaposlenima.
Na predstavljanju istraživanja, rečeno je da 85 odsto preduzeća u Srbiji očekuje istu ili bolju profitabilnost u 2018. godini, a najveći optimisti su one kompanije koje posluju sa nemačkim kolegama, jer čak 97 odsto njih očekuje veći profit ove godine.
Glavna i odgovorna urednica Biznis magazina i Ekonometra Radojka Nikolić kaže da trendovi jesu pozitivni ali da treba biti oprezan u procenama i zaključivanju, jer rezultati pokazuju da kompanije neće značajno započinjati nove investicije ove godine.
„Treba imati u vidu trend porasta optimizma jer su mala i srednja preduzeća oprezna, a s obzirom da su MSP oprezna, trend je u svakom slučaju pozitivan. Negativno iznenađenje je što 81 odsto srpskih preduzeća ne planira povećanje plata u Srbiji. Uprkos pozitivnim rezultatima dve trećine ne planira investicije u ovoj godini i to pokazuje da uprkos optimizmu ne treba očekivati dramatične promene“, kaže Nikolić.
Preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom su optimističnija, posebno po pitanju procene ove godine, i smatraju da će 2018. biti dobra za širenje posla.
Osnovni problemi sa kojima se firme u Srbiji suočavaju su slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i slaba prodaja, kažu rezultati istraživanja.
Čak 90 odsto preduzetnika ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, a odmah ispod te cifre su i vlasnici malih i srednjih preduzeća sa 83 procenta.