Finansijska podrška majkama od 1. jula ograničena na četvoro dece

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je finansijska podrška majkama od 1. jula ograničena na četvoro dece u skladu sa mišljenjem Svetske zdravstvene organizacije da do četvrtog porođaja nema rizika po zdravlje majke.
„Svetska zdravstvena organizacija kaže da nema rizika po zdravlje majke kada rađa do četvrtog deteta i zato je naša podrška finansijska samo za četvoro dece“, rekla je Đukić Dejanović odgovarajući na pitanja u Privrednoj komori Srbije.
Objasnila je da je stav SZO ne samo da za ženu nije rizik da rađa prvo, drugo, treće ili četvrto dete, već da je to i poželjno za njeno zdravlje.
Podsetila je da mere predviđene Zakonom o finansijskoj podršci porodici stupaju na snagu 1. jula i da predviđaju za decu rođenu u ovoj godini 100.000 dinara jednokratno za jedno dete, za drugo dete 10.000 mesečno, za treće 10 godina 12.000 mesečno i za četvrto dete 18.000 dinara mesečno isto 10 godina.
Dejanović je rekla da sva finansijska davanja stižu na račun majki i da one mogu, gde je započet program E beba, da se prve registruju još u porodilištu, kao i da novac može da ide i očevima na zahtev majke.