Film „Crveno nebo“ dobio Zlatni toranj

Na ovogodišnjem, 30. Festivalu evropskog filma Palić nagrada za najbolje ostvarenje „Zlatni toranj“ pripala je filmu „Crveno nebo“ reditelja Kristijana Pecolda . Nagrada „Palićki toranj“ za najbolju režiju pripala je Adamu Časiju za film „Tri hiljade numerisanih delova“.

Međunarodni žiri 30. Festivala evropskog filma Palić u sastavu: festivalska selektorka Daniela Veber, reditelj i scenarista Eran Kolirin, direktor Festivala evropskog filma u Sevilji Tito Rodrigez, scenarista i reditelj Milorad Milinković i scenarista, scenaristkinja i rediteljka Nana Janelidze, nakon gledanja 9 filmova Glavnog takmičarskog programa dodelio je nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film ostvarenju „Crveno nebo“ u režiji Kristijana Pecolda. Žiri je u svom obrazloženju istakao da nagradu dodeljuje kako bi nas ponovo podsetio na jedinstvenu moć filma da artikuliše, možda dublje od bilo koje druge umetničke forme, stanje čovečanstva u ovom trenutku, u vremenu na ivici vulkana.

“Palićki toranj” za najbolju režiju žiri je dodelio Adamu Časiju za film „Tri hiljade numerisanih delova”, i to zbog subverzivnog i drskog rediteljskog postupka i sublimirane manipulacije vremenom i kadrom, kao i zbog toga što nas je naterao da se suočimo sa onim od čega bežimo. Žiri je dodelio specijalna priznanja filmovima „Nula kalorija“ Džesike Hausner i „Zarobljen“ Vasilisa Kacupisa.

Nagradu za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i sudari žiri je odabrao ostvarenje „Živi svetac“ rediteljke Tinatin Kajrišvili. Posebno priznanje Međunarodnog žirija programa Paralele i sudari jednoglasno je dodeljeno filmu „Hladan poput mermera“ Asifa Rustamova . Žiri FIPRESCI 30. Festivala evropskog filma Palić nagradu za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju “Crveno nebo” Kristijana Pecolda.