Festival mentalnog zdravlja od sutra do 20. oktobra

Oko 4 odsto stanovnika u našoj sredini živi sa nekim mentalnim poremećajem, od kojih je najučestalija depresija, upozoravaju stručnjaci povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja. U cilju podizanja svesti o mentalnom zdravlju, u našem gradu u narednih deset dana održaće se 2. po redu Festival mentalnog zdravlja, čija je tema “Empatija”.

Prema rezultatima poslednjih istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva, oko 4 odsto građana ima neki mentalni poremećaj. Isti procent građana izjavio je da nije uspeo da ostvari zdravstvene usluge iz oblasti mentalnog zdravlja zbog finansijskih razloga. Prema rečima stručnjaka, najviše zabrinjava podatak o stopi suicida, koja je u našoj sredini čak duplo veća u odnosu na nacionalni prosek.

U cilju prevencije mentalnih poremećaja, u Subotici će od sutra do 20. oktobra biti održan drugi po redu Festival mentalnog zdravlja. Tema ovogodišnjeg Festivala je “Empatija” a cilj je unapređenje kulture brige o mentalnom zdravlju. Želja organizatora je da se empatija sagleda i prikaže iz različitih uglova, te kreiraju sadržaji koji povezuju ljude i podstiču na empatiju.

Inicijator i organizator aktivnosti je Institut za javno zdravlje Vojvodine, Zavod za javno zdravlje Subotica, Udruženje građana “Psihoartis”, Centar za lični razvoj “Spektrum” i preko 30 parnterskih organizacije koji se bave unapređenjem mentalnog zdravlja.

Kompletan program manifestacije i satnice održavanja radionica i predavanja dostupni su na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.