Farbanje jaja – jedan od najstarijih uskršnjih običaja

Farbanje jaja jedan je od najstarijih običaja kada je reč o Uskrsu. Domaćice po tradiciji jaja farbaju u crvenu boju na Veliki petak, koji predstavlja najtužniji dan za Hrišćane – dan kada je Isus razapet na krst. Ipak, običaj farbanja jaja danas se primenjuje na različite načine.

Naša sugrađanka Zlatinka Sabo, na subotičku pijacu došla je kako bi pazarila jaja za Uskrs. Kako kaže, kao što tradicija nalaže jaja farba svake godine na Veliki petak. Pored boja iz kesice, kako bi ukrasila uskršnja jaja, koristi i starinsku tehniku pomoću kore od luka, ali i razno cveće iz svoje bašte, kao što je maslačak.

Gabriška Nađkanaz prodaje jaja na subotičkoj pijaci preko dvadeset godina. Prema njenim rečima, sugrađani u najvećem broju pazare jaja upravo na današnji dan, kada se po običaju i ukrašavaju. Kako kaže, cene zavise od veličine jaja, a kreću se od 10 do 15 dinara po komadu.

Uskršnja jaja mogu se ukrasiti pomoću raznih tehnika i recepata, ali za sve oni koji nemaju dovoljno vremena na subotičkoj pijaci mogu se naći i već ukrašena jaja, čija cena se kreće od 50 do 60 dinara po komadu. Početak ovog običaja, prema tradiciji, datira iz davnina, kada je sledbenica Isusa, Marija Magdalena, došla u Rim, izašla pred cara Tiberija sa korpom obojenih jaja uz vest da je Isus vaskrsao.