Fabrika „Sever“ nekad i sad

Preduzeće „Sever“ ove godine proslavlja 100 godina postojanja, a bivši radnici ovog nekadašnjeg giganta koji je proizvodio elektromotore i generatore poručuju da je fabrika opstala zahvaljujući zaposlenima koji su imali dovoljno hrabrosti i mudrosti da se izbore za nju.

Elektroinženjer Jovan Radaković proveo je deo radnog veka u nekadašnjem gigantu, fabrici „Sever“ u periodu od 1979. do 2008. godine. Po njegovom mišljenju zlatno doba „Severa“ bilo je 70. i 80. godina prošlog veka kada je ova fabrika širila proizvodni program.

Elektroinženjer Vanja Dragojlović svedočio je istoriji „Severa“ u poslednjih 30 godina, u periodu u kom je došlo do raspada zemlje, sankcija i drugih društenih promena, ali „Sever“ je opstao uprkos svemu jer su zaposleni imali dovoljno hrabrosti i mudrosti da se izbore za fabriku.

Predsednik Udruženja građana Subotice „Solidarnost“, Mikloš Nađ Olajoš podsetio je da je ovo udruženje nastalo iz borbe radnika „Severa“ i njihove želje da očuvaju preduzeće.

Fabrika „Sever“ osnovana je 1923. godine i ove godine obeležava vek postojanja, a krajem osamdesetih godina zapošljavala je više od 6000 radnika. „Severovi“ proizvodi prodavali su se na svim kontinentima u 50 zemalja sveta.