Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

U subotičkom Domu zdravlja do sada je 193 dece uzrasta od 9-19 godina primilo prvu dozu vakcine protiv Humanog papiloma virusa, dok je kompletno vakcinisano 66 dece. Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, lekari ističu važnost preventivnih ginekoloških pregleda kojima se na vreme mogu otkriti premaligne promene koje su 100% izlečive.

Rak grlića materice ne nastaje preko noći, prethode mu premaligne promene koje su 100% izlečive. Ovaj proces traje između 3-10 godina, kada ginekolog, ukoliko testovi pokažu promene ima vremena da deluje. Promene na grliću materice izaziva visokoonkogeni tip Humanog papiloma virusa, a do sada je otkriveno oko 140 tipova ovog virusa, od kojih su 40 povezani sa pojavom polno prenosivih bolesti. Iz ovog razloga je primarna prevencija od velikog značaja, te stručnjaci ističu važnost redovnih ginekoloških pregleda jednom godišnje.Simptomi raka grlića materice su: krvarenje u toku ili nakon seksualnog kontakta, krvarenje između ciklusa, produženo menstrualno krvarenje, bolovi, uporna vaginalna sekrecija neprijatnog mirisa koja ostaje i nakon primenjene terapije.

U našoj zemlji je od juna prošle godine dostupna besplatna vakcina protiv HPV-a za decu i mlade od 9-19 godina, a lekari ističu da je ovom vakcinom u proteklih 20 godina cepljeno više od 500 miliona ljudi širom sveta i da do sada nije zabeležena ni jedna ozbiljna neželjena reakcija. Zbog toga se preporučuje dečacima i devojčicama pre stupanja u prve seksualne odnose da prime ovu vakcinu kako bi bili zaštićeni od 9 najčešćih tipova HPV-a, protiv kojih štiti vakcina Gardasil koja se primenjuje kod nas.