понедељак , 8 марта 2021
Naslovna / Društvo / Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Rak grlića materice je u potpunosti izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, a važnu ulogu u ranom otkivanju ove vrste karcinoma imaju preventivni ginekološki pregledi, poručuju stručnjaci povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Rak grlića materice najčešće se javlja kod žena između 30-55. godine života, ali se može javiti i kod mlađih žena. Ovu vrstu karcinoma uzrokuje infekcija Humanim papiloma virusom i to visoko onkogenim tipom. Po rečima stručnjaka, oko 70-80 % odraslih osoba su u nekom periodu svog života došli u kntakt sa ovim virusom, ali većina -oko 80-95% stvori antitela i pobedi virus. Kod malog procenta, telo ne pobedi virus i pod određenim uslovima dolazi do aktivacije virusa koji počinje da pravi promene na ćelijama grlića materice.

Da bi došlo do pojave raka grlića materice potrebno je 5-10 godina. Ukoliko se ovaj karcinom otkrije na vreme, poptuno je izlečiv. Zbog toga je redovan ginekološki pregled jednom godišnje od velike važnosti, ističu stručnjaci.

Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Naša zemlja je na 5. mestu u Evropi kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, a takođe na 5. mestu kada je u pitanju stopa umiranja. Prema poslednjim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je tokom 2018. godine registrovano 1057 novoobolelih žena od raka grlića materice, a 427 žena je umrlo od ove vrste karcinoma.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Prodavci na subotičkom Buvljaku čekaju povratak kupaca iz Mađarske

Boro Brešćanski već 31 godinu prodaje voće i povrće na subotičkom “Buvljaku”. Kako kaže, nikada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *