Evropska nedelja imunizacije

Kako bi se očuvala povoljna epidemiološka situacija bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom neophodno je održavati visok vakcinalni obuhvat od najmanje 95%, poruka je stručnjaka povodom Evropske nedelje imunizacije.

Glavna svrha imunizacije je prevencija zaraznih bolesti poput: difterije, dečije paralize, velikog kašlja, tetanusa, hepatitisa B i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Da bi ostala povoljna epidemiološka situacija bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom neophodno je održavati visok vakcinalni obuhvat od 95%, ističu stručnjaci. Do pre nekoliko godina na terirotiji našezemlje beležen je visok vakcinalni obuhvat svim vakcinama, alije poslednjih godina došlo do njegovog smanjenja, te je vakcinalni obuhvat ispod 90%, a u pojedinim sredinama i ispod 80% i 70%.

Najznačajnije aktivnosti po pitanju vakcinacije u našoj zemlji počinju 1946. godine kada je uvedena vakcina protiv tetanusa, a potom i protiv difterije. Nakon nekoliko decenija sprovođenja imunizacije postignut je visok vakcinalni obuhvat zahvaljujuči čemu je došlo do kontrole bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama i čak i do eliminacije određenih bolesti.

Cilj Evropske nedelje imunizacije da se osnaži pozitivan stav prema vakcinaciji, edukacijom javnosti o njenom značaju, i zajedničkim naporom građana i nadležnih tela, dostigne što viši stepen otpornosti društva na pojedine zarazne bolesti i spreče smrtni ishodi koje one mogu da izazovu.