Epidemiološka situacija u našem gradu veoma nepovoljna

U našem gradu je trenutno 379 registrovanih slučajeva obolelih od infekcije kovid-19, a stručnjaci ističu da nove podvarijante virusa napadaju sve uzrasne grupe i preporučuju nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Trenutna epidemiološka situacija po pitanju oboljenja kovid-19 u Subotici je veoma nepovoljna, kaže epidemiolog u ZZJZ, dr Nebojša Bohucki. Dok je početkom juna na teritoriji čitavog okruga bilo registrovano svega 20 obolelih od kovida, trenutno ih je 436, a od tog broja je 379 obolelih u Subotici. Po rečima dr Bohuckog, oboleli su svih uzrasnih kategorija- od najmlađih do najstarijih.

Trenutno je na teritoriji našeg grada aktivan omikron, odnosno njegove varijante: BA.4 i BA.5. Kako objašnjava dr Bohucki, u pitanju je drugačija varijanta omikrona od onog koji je bio prisutan na početku godine kada su bile aktivne njegove podvarijante BA.1 i BA.2 odnosno tvz. “stelt omikron”. U poslednje vreme sve se više govori i “kentaur” odnosno podvarijanti omikrona BA2.75, dok iz Amerike dolaze informacije o omikronu 2.12.

Epidemiolozi ističu, da iako zvanično nije obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, osim u zdravstvenim ustanovama i domovima za smeštaj starijih lica, ipak nosimo maske kada smo unutra, i to one sa oznakom KN95, jer obične hirurške maske ne prijanjaju u dovoljnoj meri uz naše lice i ne štite od zaražavanja.