Epidemiološka situacija nepovoljna – omikron nije opasnost

Novi nemir među građane donela je vest o pojavi novog omikron soja virusa kovid-19, međutim, epidemiolozi ističu da razloga za zabrinutost nema. Iako je aktuelna epidemiološka situacija još uvek ocenjena kao nepovoljna, ohrabruju podaci da broj vakcinisanih građana raste.

Novi soj virusa kovid-19, poznat kao omikron, prvi put je opisan krajem novembra, na prostoru Južnoafričke Republike, a sada se već registruje i na teritoriji Evropskog kontinenta. Od ovog soja virusa, trenutno su 402 pacijenta aktivno obolela, dok na našim prostorima nijedan slučaj nije registrovan. Kako objašnjava epidemiolog u ZZJZ Subotica, dr Nebojša Bohucki, razloga za zabrinutost kod Subotičana nema.

Sve vakcine pružaju odgovarajuću zaštitu i od omikron soja, navode stručnjaci, ali pored imunizacije, potrebno je nositi zaštitnu masku i držati odgovarajuću distancu. Kada je reč o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u našem gradu i dalje se ocenjuje kao nepovoljna, kaže dr Bohucki. Trenutno ima 795 obolelih osoba od virusa kovid-19 u našem gradu.

Do poboljšanja epidemiološke situacije, došlo je zahvaljujući pridržavanju mera, na prvom mestu nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i primetnom rastu u broju vakcinisanih.

Prethodni članak
Sledeći članak