Epidemija obeležila Međunarodni dan obrazovanja

U senci koronavirusa i ove godine obeležava se Međunarodni dan obrazovanja, pod sloganom “Oporavak i revitalizacija obrazovanja za generaciju COVIDa-19”.

Dobro i kvalitetno obrazovanje čini temelj nekog društva, rekao je Nikola Matković, predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Subotici i direktor Hemijsko-tehnološke škole. Kako je naveo, ono što je važno u sadašnjim okolnostima jeste zadržati takav nivo obrazovanja koji će omogućiti učenicima da stiču neophodna znanja i veštine. Iako je neposredna nastava nezamenljiva, škole su do sada stekle značajna iskustva kako bi se nastava i van školskih klupa realizovala što kvalitetnije.

Psiholozi su mišljenja da je epidemija u mnogome uticala kako na kvalitet obrazovanja, tako i na ponašanje učenika. Iako su deca još u predškolskom uzrastu naučena i navikla da koriste savremenu tehnologiju, nisu to činila kako bi učila, već kako bi se zabavila. Kako objašnjava psiholog u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Dragana Ćupurdija, deci nedostaje interakcija sa profesorima, koju imaju tokom neposredne nastave, a to je najviše vidljivo kada se i sama požale na nedostatke, kao što je nemogućnost postavljanja dodatnih pitanja, koja bi im pomogla u svaladavanju gradiva.

Srednje škole u Subotici pohađa 5.191 učenik, a u školskim klupama u osnovnim školama sedi 9.281 đak. Međunarodni dan obrazovanja proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2018. godine, na podsticaj Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.