Embrioni će se čuvati pet godina za tri pokušaja VTO

Parovi u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje ubuduće će o trošku osiguranja moći da zamrznu do šest embriona u tri stimulisana pokušaja vantelesne oplodnje, pišu Novosti.
Embrioni će se o trošku države čuvati do pet godina, saznaje list u Ministarstvu zdravlja.
Reč je o značajnom olakšanju u odnosu na dosadašnje rešenje, po kojem su imali pravo da zamrznu takođe do šest embriona, ali samo iz jednog stimulisanog pokušaja BMPO, navodi list.
Novo uputstvo za sprovođenje lečenja neplodnosti postupcima BMPO važiće kako u šest državnih ginekoloških centara, tako i u privatnim klinikama, u koje će sa uputom ove godine moći da ode 3.300 do 4.300 žena.
U RFZO je Novostima rečeno da će i žene koje na BMPO idu pred kraj starosne granice od 42 godine, takođe moći o trošku države da zamrznu više embriona na maksimalno pet godina, ali da država posle navršene 42. godine neće pokrivati i troškove embriotransfera.
Ukoliko su parovi u jednom stimulisanom postupku zamrznuli embrione na teret osiguranja, prilikom prijave za naredni postupak upućuju se prvo na krioembriotransfer sve dok imaju zamrznute embrione, objasnili su u RFZO.