среда , 10 августа 2022
Naslovna / Društvo / Dve godine od početka kovida

Dve godine od početka kovida

Pre dve godine, 6. marta, u Opštoj bolnici Subotica potvrđen je prvi slučaj pacijenta obolelog od virusa kovid-19 u Srbiji. Od tada subotička bolnica nije izašla iz kovid režima, a tokom 24 meseca, pregledano je više od 25.000 pacijenta, dok je svaki peti zadržan je na bolničkom lečenju.

Od kada je počela borba sa koronavirusom u Opštoj bolnici Subotica, kroz crvenu zonu je prošlo 5.000 pacijenata i potrošeno je 33.000 boca kiseonika, što je čak 20 puta više u odnosu na period pre kovida. Vođenje Kovid 1 jedinice dato je dr Dejanu Duliću, koji je rekao da su se od 2020. godine do danas, najviše promenio način lečenja pacijenata.

Najveći teret u brorbi protiv kovida ponelo je 200 medicinskih sestara, koje su zarad zdravlja sugrađana, po strani ostavile svoje živote.

Kako je dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice, istakla, tokom dve godine, u ovoj zdravstvenoj ustanovi, paralelno su funkcionisali kovid i non-kovid jedinice. U Kovid jedinici intenzivnog lečenja ležalo je 620 pacijenata, a 510 njih borilo se za život na respiratoru. Za tri četvrtine pacijenata koji su zahtevali kiseoničku terapiju, potrošeno je 15.000 litara kiseonika, dok je napravljeno 15.000 rendgen i 8.000 CT snimaka.

Epidemiološka situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi drugu nedelju za redom je stabilna. Kako je dr Krtinić navela, dnevno se pregleda oko dvadeset pacijenata, a broj prijema je maksimalno tri. Kako se situacija poboljšava, od danas je zatvorena i Kovid 1 jedinica.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kompanija „Flender“ donirala opremu Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

Tehnička škola “Ivan Sarić” dobila je novu opremu u vrednosti od 742.094 dinara, za obrazovne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.