Dva nova slučaja HIV infekcije

Tokom ove godine na teritoriji Severnobačkog okruga registrovane su dve novootkrivene HIV pozitivne osobe, rečeno je uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a.  Kako je jedini način da se otkrije HIV status testiranje, u Udruženju “Stav+” u petak, a na gradskom trgu u subotu biće održane akcije besplatnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.

Od početka epidemije na teritoriji Severnobačkog okruga registrovano je 77 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 45 obolelo od AIDS-a, a 24 umrlo od oboljenja povezanih sa ovom infekcijom. Smatra se da broj inficiranih osoba značajno veći.

Iako osobe koje žive sa HIV-om koriste savremenu terapiju te nisu infektivne za svoju okolinu, stigma i diskriminacija i dalje su među glavnim problemima sa kojim se suočavaju ove osobe.

Kako je među inficiranim osobama mnogo mladih, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV u prostorijama Crvenog krsta u četvrtak, od 19.30 časova, u okviru vršnjačke edukacije biće prikazan film “Dečko koji se stideo” posvećen odgovornom ponašanju.

Na Svetski dan borbe protiv HIV-a, 1. decembra građani će imati priliku da se testiraju na ovu infekciju  u prostorijama Udruženja “ Stav+”, u periodu od 19 do 22 časaSvoj HIV status zainteresovani građani moći će da saznaju i u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja u subotu, na gradskom trgu, od 11 do 14 časova.