Dužijanca u Novom Sadu i Beogradu

Povodom Dana dužijance – nacionalnog praznika Bunjevaca, kao i dvadesete godišnjice Nacionalnog saveta Bunjevaca, Dužijanca je u petak održana u Novom Sadu a sinoć prvi put i u Beogradu.

U Katoličkoj porti u Novom Sadu održan je program tradicionalne manifestacije kojom se obeležava završetak žetve. Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicam istakla je da obeležavanjem Dužijance Bunjevci slave najuzvišenije ljudske vrednosti, kao što su marljivost, pošten rad i istrajnost. 

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Кujundžić Ostojić istakla je značaj četiri veka borbe, kroz bure i oluje, u očuvanju bunjevačkog nacionalnog identiteta.

Bunjevačkoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, kao i predstavnici rimokatoličke crkve.

Posle Novog Sada, ove godine Dužijanca je prvi put održana i u Beogradu. Sinoć na Trgu republike kroz dokumentarne filmove o Bunjevcima i „Dužijanci“ prisutni su se mogli upoznati sa najvažnijim obeležjima ove nacionalne zajednice, a nakon toga je bila organizovana povorka koju su predvodili ovogodišnji bandaš i bandašica „Dužijance“ Nikola Skenderović i Nina Kujundžić. Nakon povorke usledio je svečani program. Mons. Gžegož Hudek, župnik Crkve Krista Kralja u Beogradu, blagoslovio je hleb od novog žita, a onda je bandašica, u znak zahvalnosti na svemu što Bunjevci u Srbiji imaju hleb uručila Nikoli Selakoviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U kulturno-umitničkom programu učestvovali su KUDŽ „Bratstvo“, KUD „Aleksandrovo“ , GKUD „Ravangrad“ Sombor, te učenice Odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole.

Program obeležavanja „Dana Dužijance“ u Beogradu organizovali su Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević“.