Dualno obrazovanje i edukativni centri za rešavanje problema nedostatka kvalifikovane radne snage

Problem nedostatka kvalifikovane radne snage u Subotici se rešava sistemski, uglavnom putem dualnog obrazovanja, koje pojedine škole već primenjuju. Iz Regionalne privredne komore poručuju da je izuzetno važna saradnja između lokalne samouprave, komore i škola. Takođe, pojedine kompanije spremne su da ulože svoje resurse kako bi se oformili edukativni centri za obrazovanje ljudi.

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ program dualnog obrazovanja sprovodi se već tri godine, i to na dva obrazovna profila. Po programu dualnog obrazovanja u ovoj školi školuju se bravari-zavarivači i industrijski mehaničari. Iz Ove škole navode kako se trude da osluškuju potrebe tržišta, te da u skladu sa tim obrazuju deficitarne profile poput elektroinstalatera i vozača motornih vozila. Iz škole poručuju da se deca iz njihove škole veoma često zapošljavaju u struci.

Iz Regionalne privredne komore navode da mesta za prekvalifikaciju i edukaciju ima i van škola, i to u vidu edukativnih centara za obrazovanje onih profila koji su traženi na tržištu rada. Ovi edukativni centri veoma su aktuelni, a trenutno je u pripremi jedan u Kikindi. U njima, mogućnost za edukaciju imaju i stariji ljudi.

Predsnost dualnog obrazovanja ogleda se u tome što se mladi ljudi usmeravaju ka onim obrazovnim profilima koji su traženi na tržištu rada, u školama dobijaju neophodnu edukaciju, a nakon sticanja diplome i radno mesto. Privrednici tvrde da mesta u njihovim kompanijama ima za sve kvalifikovane radnike bez obzira na godine života.