уторак , 13 априла 2021
Naslovna / Društvo / Država počinje da isplaćuje minimalac

Država počinje da isplaćuje minimalac

Tokom prošle godine firme su u dva navrata zaposlenima isplaćivale plate u dva dela. Ta praksa uvedena je zbog državne pomoći privredi, koja je dodeljivana kroz dva paketa mera, a danas počinje isplata i u trećem paketu pomoći privredi i građanima.

Naime, danas će na račune 251.517 preduzeća koja zapošljavaju 1.140.000 radnika leći prva polovina minimalca, tačno 15.450 dinara, kao pomoć države za isplatu martovskih zarada. Zato su se i mnogi poslodavci odlučili da vrate staru praksu, pa će zaposleni drugi deo plate primiti danas, sutra ili narednih dana, u zavisnosti od odluke poslodavca.

Prvi deo, razliku do ukupne zarade, većina je primila krajem marta ili početkom aprila.

Ovakvu praksu treba očekivati i sa aprilskom platom, jer će drugih 15.450 dinara za radnike u pomenutim preduzećima na račune leći početkom maja. To će se nastaviti i u junu. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada.

Postoji i mogućnost da poslodavac nastavi da isplaćuje celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države radnicima bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije narušeno, malo je poslodavaca koji će biti u mogućnosti da na ovakav način postupe, piše „Blic“.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *