петак , 22 октобра 2021
Naslovna / Društvo / Društvo za istinu o NOB-u: Bez antifašizma nema slobode

Društvo za istinu o NOB-u: Bez antifašizma nema slobode

Bez antifašizma nema slobode, poručili su članovi Društva za istinu o NOB-u , na konferenciji koja je održana uoči obeležavanja Dana oslobođenja Subotice od fašizma. Konferencija je simbolično održana na Trgu žrtava fašizma sa ciljem da se ukaže na sve prisutniju marginalizaciju vrednosti antifašizma u Subotici, ali i u Srbiji.

Antifašizam je civilizacijska tekovina koju baštini i EU ka kojoj težimo, poručili su čanovi Društva za istinu o NOB-u u Jugoslaviji, podsećajući da je u borbi protiv fašizma život izgubilo preko 7000 ljudi iz Subotice. Iz ovog društva upozoravaju da je na delu marginalizovanje vrednosti antifašizma koji polako nestaje, a u prilog tome navode da se na komemorativne skupove ne dovode deca iz škola. Podsećaju i na to da je u poslednjih osam godina preko 10 spomenika u gradu nestalo.

Članovi Društa za istinu o NOB-u naveli su da će, po ugledu na kolege iz NS, inicirati izradu murala partizanke Ide Sabo, koja je preminula u Novom Sadu, 2016. godine u 101. godini.

Iz Društva za istinu o NOB-u pozivaju sve građane da se u što većem broju okupe na sutrašnjem komemorativnom skupu koji će biti održan na Trgu žrtava fašizma, a povodom Dana oslobođenja Subotice od fašizma, kako bi odali počast ljudima koji su se borili i poginuli za slobodu Subotice.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Kurs za fotografa od utorka na Otvorenom univerzitetu

Na Otvorenom univerzitetu Subotica, od utorka će početi “Kurs za fotografa” koji će trajati naredna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *