Društvo za CDP SBO: Osobe sa invaliditetom moraju biti uključene u sve tokove društvenog života

Uklanjanje arhitektonskih barijera, uređenje servisa personalne asistencije i stvaranje malih kućnih zajednica su prioriteti u radu Društva za cerebralu i dečiju paralizu Severnobačkog okruga, rečeno je na Svečanoj akademiji koja je upriličena u Velikoj većnici povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice od osnivanja ovog društva.
Dvadesetčetvorogodišnja Mila Beganović, apsolvent je pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Želja ove mlade Subotičanke je da se po završetku studija zaposli u prosveti i još više aktivira u udruženju. Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Mila jasno poručuje da invaliditet ne sme biti prepreka za uključivanje u širu društvenu zajednicu.
Iz Društva za CDP našeg okruga kažu da su u protekle dve decenije puno radili na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i dodaju da se zacrtani ciljevi za naredni period odnose na uklanjanje arhitektonskih barijera, na uređenje servisa personalne asistencije, te na stvaranje malih kućnih zajednica koje će omogućiti deinstitucionalizaciju osoba sa invaliditetom.
Svake godine Grad preko Konkursa za društveni i humanitarni rad opredeli sredstva za rad udruženja čiji su članovi OSI. Ove godine budžet konkursa iznosio je 8 miliona dinara, a od toga 30 odsto sredstava pripalo je ovim udruženjima, rekao je član GV Ilija Đukanović.
U našem gradu živi više od 10 hiljada osoba sa invaliditetom, a iz Društva za CDP navode da im je težnja da se sve osobe sa invaliditetom aktivno uključe u sve tokove društvenog života.