„Društveni dijalog i održivi razvoj“

Kako bi olakšali primenu zakona iz domena Ministartsva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ministarka Gordana Čomić sa saradnicima održala je u Eko centru na Paliću sastanak sa predstavnicima javnog i civilnog sektora na temu “Društveni dijalog i održivi razvoj”.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava od januara obilazi upravne okruge kako bi osigurali primenu Zakona o planskom sistemu i kako bi omogućili rast procesa dijaloga svih činilaca u nekom okrugu koji donose odluke. Teme razgovora na ovim sastancima tiču se održivog razvoja, uslova života dece i starih, te razvoja ekonomije, životne sredine, odnosno izgleda okruga do 2030. godine. Ovaj sastanak je 21. po redu sastanak upravnih okruga na ovu temu, rekla je ministarka Čomić. Ona je istakla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog alat svima za pomoć u primeni zakona. Kako je istakla, 3 godine zaredom izveštaji Evropske komisije kažu da u Srbiji postoje dobro propisi, ali se zakoni ne primenjuju. Zajednički napor svih je da se to izbriše iz izveštaja, a očekivanja su da Severnobački okrug bude među liderima za buduće dijaloge o razvoju Srbije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, prestavnici civilnog društva, predstavnici nacionalnih manjina , predstavnici republičkih organa na nivou okruga kao i drugi relevevantni činioci koji učestvuju u donošenju odluka. Načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov, bio je domaćin današnjeg sastanka.

Kako je najavljeno, jedan od narednih društvenih dijaloga biće održan na temu stanja vode u jezeru Palić.