dr Kovačević: Rak grlića materice izlečiv 100 odsto, ukoliko se otkrije na vreme

Rak grlića materice je drugi po učestalosti maligni tumor kod žena u reproduktivnom životnom dobu, rečeno je povodom obeležavanja Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice. Lekari upozoravaju da su redovne ginekološke kontrole najbolja mera prevencije, te da je bolest potpuno izlečiva ukoliko se otkrije na vreme.

Sugrađanke sa kojima smo razgovarali kažu da su svesne značaja redovnih ginekoloških kontrola, te da na pregled odlaze jednom do dva puta godišnje.

U Vojvodini rak grlića materice čini 7 odsto svih malignih tumora kod žena reproduktivne životne dobi, sa stopom od 24 obolele žene na 100 hiljada stanovnika. Za razliku od drugih malignih lokalizacija kod kojih se pouzdano ne zna uzrok, rak grlića materice izaziva infekcija visokoonkogenim tipovima humanog papiloma virusa.

Najvažnija mera prevencija je redovna kontrola kod ginekologa, najmanje jednom godišnje, kada se pacijentkinji uzima PAPA bris. Dr Kovačević ističe da je bolest 100 odsto izlečiva ukoliko se se otkrije na vreme.

Pored PAPA testa koji spada u sekundarne mere prevencije, postoji i primarna mera prevencije kao što je vakcinacija dece školskog uzrasta. Iako se u našoj zemlji vakcinacija ne obavlja organizovano, vakcina je dostupna onima koji se odluče na ovaj vid zaštite.