субота , 13 августа 2022
Naslovna / Zdravstvo / dr Dronjak: Pušači žive kraće

dr Dronjak: Pušači žive kraće

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u prostorijama Crvenog krsta održana je akcija kontrole zdravlja. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlja građanima su merili krvni pritisak, vrednosti holesterola i šećera u krvi, kao i koncentraciju ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu. Farmacuti Apoteke Subotica pušačima su davali savete za odvikavanje od ove loše navike.

Cilj akcije bio je da se skrene pažnja na značaj odvikavanja od pušenja jer prema rečima lekara pušači u odnosu na nepušače imaju mnogo veći rizik od svih tipova karcinoma, a posebno pluća. Rizik je veći i za nastanak kardiovaskularnih bolesti kao i opstruktivne bolesti pluća.

Dok su lekari Preventivnog centra Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje građanima ukazivali na štetnost duvanskog dima po zdravlje, farmaceuti Apoteke Subotica su pokušali da im približe načine za odvikavanje od pušenja.

Prema statistici, pušači u proseku imaju 10 godina kraći životni vek u odnosu na nepušače. Lekari naglašavaju da prestanak pušenja u 50-tim godinama smanjuje rizik za 50 odsto, dok prestanak pušenja u 30-tim godinama potpuno eliminiše rizik za nastanak oboljenja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Broj obolelih od korone i dalje raste

Broj pozitivnih na kovid i dalje se povećava u našem gradu. Tokom prošle nedelje u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.