Dovoljno krvi za potrebe Opšte bolnice Subotica

 

U službi za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica na dnevnom nivou ima ukupno obezbeđenih 300-350 krvnih jedinica što je dovoljno za sve potrebe u toku letnjeg perioda. Prema rečima načelnice službe za transfuziju krvi, dr Anastazije Mrđe, bolnica raspolaže sa dovoljno krvnih jedinica i ni jedna krvna grupa nije deficitarna.

Građani sa kojima smo razgovarali su nam rekli da su krv dali nekoliko puta u životu, da je to za njih bilo pozitivno iskustvo putem koga su mogli da pokažu svoju humanost i da pomognu onima kojima je krv bila potrebna.

 

Prema rečima načelnice dr Anastazije Mrđe, leto je period kada su akcije prikupljanja krvi smanjene, ali i pored toga se sprovode terenske akcije na nedeljnom nivou dok svi zainteresovani građani krv mogu dati od 7 do 10 časova radnim danima u prostorijama službe za transfuziologiju. Ona napominje da dobrovoljno davalaštvo krvi donosi beneficije, ali da je najveći benefit humanost i pozitivan uticaj davanja krvi na zdravstveno stanje osobe koja daje krv.

Na teritoriji Subotice, Bačke Topole i Kanjiže ima 16.000 aktivnih davalaca krvi od čega su 10.000 aktivni davaoci krvi. Muškarci krv mogu dati četiri puta u toku godine dok žene tri puta poručuju iz službe za transfuziju krvi.