„Dojenje je naša zajednička odgovornost“

Dojenje predstavlja standard ishrane novorođenčeta, odojčeta i deteta do druge godine jer sadrži sve što je potrebno za razvoj svih čula i inteligencije deteta i štiti ga od mnogih infekcija i alergija, kažu stručnjaci povodom Svetske nedelje dojenja koja se obeležava od 1. do 7. avgusta.

“Dojenje je naša zajednička odgovornost” – tako glasi ovogodišnji slogan Svetske nedelje dojenja koja ima za cilj povećanje znanja i svesti javnosti o značaju i prednostima dojenja, kao i obezbeđivanje podrške dojenju. Kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine u ZZJZ, majčino mleko potreba je svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života jer sisanjem, osim što zadvoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i tako zadovoljava potrebu za bliskošću i stimuliše razvoj.

Dojenje ima i niz benefita za majku – štiti je od gojaznosti i prevenira brojne bolesti u kasnijem periodu života, kao što su anemija, karcinom dojke ili jajnika. Ono što je takođe značajno jeste podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla, ubrzo nakon porođaja, moraju da se vrate na posao.

Postoje brojni načini na koje porodica i prijatelji mogu pružiti podršku majkama, navode stručnjaci, kao što je pomoć u kućnim poslovima ili priprema hrane koja je bogata energijom, vitaminima i mineralima.