Dogradnja pekare donela problem prvim komšijama

Porodica Tot iz Željezničkog naselja zbog dogradnje buduće pekare na susednom placu pretrpela je materijalnu štetu na kući. U potrazi za rešenjem, zajedno sa komšijom kucali su na mnoga vrata, a tvrde da je investitor gradnju započeo nelegalno, ali da je nakdadno pribavio građevinsku dozvolu. Iz građevinske inspekcije kažu da je prvobitno izdato rešenje o uklanjaju dograđenog dela, ali da je postupak obustavljen jer je investitor u međuvremenu priložio građevinsku dozvolu.

Irena Tot sa suprugom živi u Ulici Koste Trifkovića od 2014. godine. Život im se preokrenuo kako Irena objašnjava ove godine, kada je novi vlasnik kupio susedni objekat i započeo dogradnju. Između njihove kuće i objekta nema diletacije, a tokom radova na izgradnji uklonjena su im i dva reda crepa, zbog čega im prokišnjava krov. To nije jedina šteta, dodaje Irena, jer je visina objekta prešla i dimnjak, što im je onemogućilo centralno grejanje, te su prinuđeni da se greju pomoću klima uređaja i grejalice.

Anđelko Orelj koji živi sa druge strane ulice, kaže da je izgradnja od februara do juna ove godine trajala bez dozvole, te da je Gradska uprava građevinsku dozvolu izdala 13. septembra iako je sredinom leta građevinski inspektor doneo rešenje o uklanjanju objekta.

U odgovoru građevinskog inspektora Aleksandra Popovića iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove stoji da je u avgustu doneto rešenje o uklanjanju dograđenog dela objekta, da je rok za izvršenje bio 8. septembar nakon čega je investitoru dat dodatni rok od 15 dana. Investitor je 13. septembra priložio građevnisku dozvolu koju je izdao Sekretarijat za građevinarstvo Gradske uprave, nakon čega je inspekcija obavila kontrolni nadzor i obustavila postupak jer je konstatovano da su radovi u skladu sa zakonom. U odgovoru se takođe navodi da građevinska inspekcija nije nadležna za rešavanje pitanja štete, te da je porodica Tot za naknadu štete upućena da se obrati investitoru.

U telefonskom razgovoru sa investitorom rekao nam je da će nastalu štetu porodici Tot sanirati. Kaže da poseduje svu neophodnu dokumentaciju i dodaje da je lokacijska dozvola izdata do visine od 12 metara, ali da je objekat neće dostići tu visinu.

Prethodni članak
Sledeći članak