Dodeljeno deset povelja „Radomir Konstantinović“

Žiri za dodelu povelje „Radomir Konstantinović“ jednoglasno je odlučio da se za 2019. i 2020. godinu dodeli deset povelja, povodom decenije od smrti subotičkog književnika i filozofa. Dobitnici su Oto Tolnai, Bora Ćosić, Filip David, Slavoj Žižek, Dragan Prole, Ivan Lovrenović, Ješa Denegri, Božo Koprivica, Vlaho Bogišić i Tomislav Brlek.

Žiri, u čijem sastavu su bili prof. dr Vladimir Gvozden, dr Ivan Milenković i prof. dr Gojko Tešić, veruje da je ovaj izbor autora antologijski po svemu, a ono što je najvažnije, jeste da su njihova ostvarenja deo konstantinovićevske tradicije modernosti na bivšim jugoslovenskim prostorima. Uz to, članovi žirija su predložili i da dobitnici ovog simboličkog, a važnog priznanja, zajedno sa dobitnicima istoimene nagrade iz prethodnih godina, budu učesnici simpozijuma koji će biti posvećen sveukupnom stvaralačkom opusu Radomira Konstantinovića.

Povelju „Radomir Konstantinović“ su, umesto istoimene nagrade dodeljivane prethodnih godina, a za koju u uslovima kovid epidemije nisu uspeli da osiguraju materijalna sredstva, utemeljlili Izvršni odbor manifestacije „Dani Radomira Konstantinovića“ i Gradska biblioteka Subotica, uvereni da će ona imati duboku simboličku vrednost, a dodeljivaće se jednom ili najviše dvojici autora najvrednijih književnih i filozofskih ostvarenja, koja su u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu na tragu poetike Radomira Konstantinovića.

Međutim, žiri je ovog puta doneo jednoglasnu odluku da se izuzetno za 2019. i 2020. godinu, povodom desetogodišnjice smrti Radomira Konstantinovića, dodeli deset povelja. Uručenje povelja prvobitno je bilo planirano za 27. mart, na rođendan Radomira Konstantinovića, ali je trenutna epidemiološka situacija pomerila datum dodele, o kojem će dobitnici i javnost biti naknadno obavešteni.