Dodeljeni udžbenici za đake iz romske zajednice

Iz gradskog budžeta i ove godine opredeljena su sredstva u visini od 800.000 dinara za kupovinu kompleta udžbenika namenjenih đacima iz romske zajednice koji su socijalno ugroženi. Udžbenici se dodeljuju u okviru programa “Prevencija napuštanja školovanja”.

Ukupno 160 učenika iz šest osnovnih škola dobilo je besplatne udžbenike, a iz lokalne samouprave poručili su da je cilj da se deca iz romske populacije motivišu na dalje školovanje.

Trenutno osnovnu školu u Subotici završava oko 80 posto učenika romske nacionalnosti, rekao je koordinator za romska pitanja Stevan Nikolić. Ovo je skroman, ali bitan iskorak podrške inkluzije romske zajednice u Subotici koji je već postao tradicionalan, rekao je Nikolić. Naglasio je da u okvru lokalnog akcionog plana postoji jasna strategija da romska zajednica postane proaktivna.

Nove komplete udžbenika dobila je i Osnovna škola “Matko Vuković” za 29 đaka. Sva deca koja se upišu kod njih i završe svoje obrazovanje, kazala je direktora Mirjana Stevanović.

Udžbenici su dodeljeni i učenicima u osnovnim školama „Sečenji Ištvan“, „Đuro Salaj“, „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i u školama u Bajmoku i Čantaviru.