Dodeljena priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je predsednik Skupštine grada uručio priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“. Ovogodišnji dobitnici nagrade su Sonja Berta, Miroslav Idić i Janoš Brener.

Sonja Berta, rođena je 1981. godine u Subotici. Nastavnica je tambure u Muzičkoj školi Subotica, istaknuti pedagog i aktivan član Subotičkog tamburaškog orkestra sa kojim je kao koncert majstor i kao solista nastupala na velikom broju festivala i takmičenja, gde osvajaju mnogobrojne nagrade. Od 2005. godine predaje tamburu u Muzičkoj školi, a iz njene klasi izašli su mnogi odlični tamburaši. Koautor je i knjige „Škola tambure vojvođanskog sistema za E Prim i za A Pasprim“.

Janoš Brener rođen je u Subotici 1985. godine, profesor je mađarskog jezika i književnosti. U proteklim godinama je, kao član grupacije Hid kor i kao urednik Izdavačkog zavoda „Forum“ učestvovao u stvaranju mnogih izložbi koje su mostovi povezivanja između savremene likovne umetnosti i književnosti vojvođanskih Mađara.

Miroslav Idić rođen je 1989. godine , magistar je harmonike. Od 2013. godine radi u Muzičkoj školi Subotica, a njegovi učenici ostvarili su značajne rezultate na takmičenjimna- preko 60 nagrada, od čega 25 laureata. Pored pedagoške, bavi se i koncertnom delatnošću. Nastupa kao solista i osnivač je benda „KontraBaundo“.

Predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford koji je uručio priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“, poručio je dobitnicima nagrade da prouče biografiju dr Ferenca Bodrogvarija i da prate njegov put.

Priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ dodeljuje se istaknutim kulturnim stvaraocima ne starijim od 40 godina, u oblasti književnosti, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima doprineli razvoju kulturnog života Grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostavrenja u prethodnoj kalendarskoj godini.