Do sada urađena mamografija kod 220 žena

Za 12 radnih dana koliko je stacioniran mobilni mamograf Kliničkog centra Vojvodine u Bajmoku, pregledano je 220 žena, dok se za pregled prijavilo do sada više od 800 sugrađanki.

Mobilni mamograf Kliničkog centra Vojvodine stacioniran je ispred Ambulante Doma zdravlja u Bajmoku, kako bi se omogućilo ženama iz prigradskih mesnih zajednica da obave mamografski pregled dojki u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Meštanke Bajmoka pozdravljaju ovaj potez Doma zdravlja.

Mobilni mamograf Kliničkog centra Vojvodine stacioniran je u Bajmoku od 29. juna, a u proteklih 12 dana pregledano je 220 žena. Dnevno se pregleda 20 žena, a do sada je otkriven jedan slučak karcinoma, dok je više žena upućeno na dalje praćenje. Odaziv je velik, a do sada se za mamografski pregled prijavilo više od 800 žena. Lekari pozivaju žene da se i dalje prijavljuju i podsećaju da mamografija predstavlja zlatni standard u otkrivanju raka dojke u ranom stadijumu, kada je ova vrsta karcinoma izlečiva. Ovi pregledi obavljaju se u okviru projekta “Prva mamografija” koji sprovodi Klinički centar Vojvodine u saradnji sa Instituom za onkologiju Vojvodine, a ciljna grupe su žene koje do sada nisu bile uključene u ovu vrstu dijagnostike.

Od sutra do 15. avgusta mamografski pregledi se zbog godišnjih odmora neće obavljati, ali zainteresovane žene i u ovom periodu mogu da se prijavljuju za pregled na brojeve telefona 065/9185600 i 024/552791 ili kod izabranog lekara. Pregledi su besplatni i za njih nije potrebna overena zdravstvena knjižica.