Dnevno se u Respiratornoj ambulanti Dečjeg dispanzera pregleda oko tridesetoro dece sa respiratornim tegobama

U Dispanzeru za decu je od početka decembra 18-oro dece testirano na kovid-19, a od tog broja osmoro je bilo pozitivno od kojih je dvoje upućeno na bolničko lečenje zbog uzrasta. Pedijatri ističu da se dnevno u Respiratornoj ambulanti Dečjeg dispanzera pregleda oko tridesetoro dece sa respiratornim tegobama.

Respiratorna ambulanta za decu nalazi se u prizemlju Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece gde se u proseku dnevno pregleda oko tridesetak pacijenata sa respiratornim tegobama. Od 1. decembra u Dečjem dispanzeru rade se i antigenski testovi,ali kako objašnjavaju lekari, ovi testovi se ne rade često s obzirom na to da je klinička slika u dečjem uzrastu mnogo blaža i simptomi se u većini slučajeva ispoljavaju u vidu povišene telesne temperature, kašlja, zapušenosti nosa, bolova i grebanja u grlu, a retko se javljakomplikacija u vidu upale pluća.

U Dečjem dispanzeru ističu da se rengenska dijagnostika i laboratorijske analize ne obavljaju kod njih već u Zavodu za javno zdravlje, a snimanje pluća za decu do 3 godine u Bolnici, dok se deca starija od 3 godine na snimanje pluća upućuju u Kovid respiratornu ambulantu u Harambašićevoj ulici.

Iz Dispanzera za decu mole roditelje dece sa blažim respiratornim tegobama da se najpre telefonskim putem konsultuju sa pedijatrom kako ne bi i sebe i dete bespotrebno izlagali riziku. Takođe, iz ove zdavstvene ustanove napominju da im roditelji prilikom dolaska obavezno napomenu ukoliko su kovid pozitivni ili su bili ukontaktu sa obolelom osobom. Osim Respiratorne ambulante, na 2. spratu Dispanzera radi tzv. “zelena zona” za zdravu decu, dok se nesmetano odvija rad Savetovališta za decu, kao i Razvojnog savetovališta.