среда , 8 децембра 2021
Naslovna / Zdravstvo / Dnevno oko 300 pregleda dece u dispanzeru

Dnevno oko 300 pregleda dece u dispanzeru

Od početka septembra do sada je registrovano 122 dece obolele od kovida-19. U Respiratornoj ambulanti u Dečjem dispanzeru pedijatri dnevno obave u proseku oko 300 pregleda.

Prema podacima iz Dispanzera za decu, od 1-21. septembra je u Respiratornoj ambulanti pregledano 3058. dece, a od tog broja na kovid-19 testirano je 538 mališana. Rezultati testova potvrdili su prisustvo korona virusa kod 122 mališana i to 103 školskog i 18 predškolskog uzrasta. Više od polovine obolele dece pohađa srednje škole-njih 68, dok je među populacijom osnovnoškolaca virus potvrđen kod 35-oro dece.

S obzirom na veliki broj dece koja se javljaju sa različitim tegobama, iz Dispanzera za decu apeluju na roditelje, da bi se izbegle gužve i dugo čekanje, da se ne javljaju u prvom satu ili danu pojave simptoma kod deteta već da počnu simptomatsku terapiju kod kuće. Ipak, iz ove zdravstvene ustanove ističu da postoje situacije u kojima roditelji neodložno moraju potražiti pomoć pedijatra.

Dispanzer za decu je podeljen na “crvenu” zonu koja se nalazi u prizemlju dispanzera gde se primaju sva bolesna deca od rođenja do 18. godine života, dok se tzv. “zelena zona”, odnosno deo Dispanzera u koji dolaze zdrava deca nalazi na 2. spratu ove ustanove. Iz ove zdravstvene ustanove napominju da se nesmetano odvija redovna vakcinacija po kalendaru imunizacije odojčadi i predškolske dece u Savetovalištu u prizemlju Dispanzera, kao i vakcinacija i sistematski pregledi školske dece na 2. spratu ove ustanove.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS – a

U Severnobačkom okrugu od pojave HIV infekcije, registrovane su 74 pozitivne osobe. Tokom prošle godine …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *