Đerlek: Vakcina protiv korone ne dovodi do steriliteta

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je studentima da vakcina protiv korone ne dovodi do steriliteta, povodom informacija da kod nekih visokoškolaca postoji takav strah.

Naprotiv, kako je rekao za TV Prva, vakcina pomaže i štiti, tako da je pozvao studente da se vakcinišu.

„Kovid izaziva post virusni sindrom, to je multisisetemska bolest koja napada ceo organizam i srce, pluća i reproduktivne ograne“, rekao je Đerlek, navodeći da infekcije mogu da dovedu do usporenja spermatizoida, ali i da se reproduktivni organi i spermatogoneza regenerišu.

On je rekao da razume studente kod kojih postoji zabrinutost da će im vakcina prouzrokovati sterilitet, ali je poručio da vakcina spašava od oboljevanja pa i tako nešto sprečava.

„Pozivam takve studente da promene svoje mišljenje i slušaju svoje profesore“, naglasio je Đerlek, naglasivši važnost vakcinisanja.

Đerlek je naveo da se operativni plan vakcinisanja sprovodi, ali da može da bude nekih odlaganja, ako u tom času nema vakcina za koje se građanin opredeli.

„Idemo kako smo na početku zamislili, a to su rizične grupe“, rekao je Đerlek, koji je naveo i da je pojava britanskog soja koronavirusa „pokazala svoju brutalnost“.