Divlje deponije na zaštićenim područjima opasnost po ekosistem

Preko četrnaest odsto površine Grada nalazi se pod nekim vidom zaštite, a nesavesni građani često ta područja koriste za odlaganje otpada. Njegovo kontrolisanje predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se upravljač JP “Palić-Ludaš” suočava, te je podizanje ekološke svesti kod građana od izuzetne važnosti u sprečavanju daljeg stavranja divljih deponija.

U zimskom periodu količine nagomilanog otpada na zaštićenim područjima grada još su izraženije, naročito u pograničnom delu. Iako Upravljač svakodnevno radi na poboljšanju stanja ekosistema, teško je kontrolisati svaki hektar, naročito kada je reč o nelegalnom odlaganju otpada, budući da cirkuliše svakodnevno.

O ovom, ali i drugim izazovima, kao i rezultatima rada, bilo je reči na panel diskusiji pod nazivom “Stanje i izazovi (sa otpadom) zaštićenih prirodnih dobara”, u ogranizaciji Udruženja Terras i Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta, uz podršku lokalne samouprave. Ono što nedostaje, ističu organizatori, jeste prelazak sa teorije u praksu.

Naš grad jedan je od prvih u kojem je uspostavljen ceo centar za upravljanje otpadom, kaže Rika Reh šef Službe za zaštitu životne sredine i održivog razvoja Gradske uprave, ali ističe da je nelegalno deponovanjem i dalje veliki problem.

Kako je Reh istakao, Grad je ove godine putem konkursa podržao trideset projekata udruženja građana iz ove oblasti, a tu praksu će nastaviti da sprovodi i ubuduće.