Devet javnih ustanova dobilo solarne elektrane

Na devet javnih ustanova u Subotici postavljene su solarne elektrane, čijom će se proizvodnjom struje uštedeti budžetska sredstva i smanjiti emisija štetnih gasova, rečeno je na završnoj konferenciji projekta “Energetske efikasnoti”. Projekat je vredan 1,4 miliona evra, a sprovodi se u našem gradu preko projekta prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.

Projekat je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. Solarni paneli u našem gradu postavljeni su na: Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, OiSŠ “Dr Svetomir Bojanin”, upravni objekat PU “Naša radost”, Otvoreni univerzitet, Novu opštinu, Politehničku školu, bazen na Prozivci i OŠ “Sonja Marinković”. Prema rečima gradonačelnika Bakića, svakim kilovaton struje proizvedene kroz obnovljive izvore štedimo budžetska sredstva i smanjujemo emisiju štetnih gasova.

Partner u projektu jeste opština Satnica Đakovačka iz Hrvatske. Kako kažu, bez pomoći grada Subotice ne bi uspeli, a svoj cilj, da naprave solarne elektrane, uspešno su ostvarili. Na javnim ustanovama u ovoj opštini postavljeno je sedam solarnih panela.

Solarni paneli štede račun za struju od 70 do 80 odsto, navodi Milan Macura, pomoćnik Ministra za rudarstvo i energetiku Republike Srbije.

Osim solarnih panela, u Subotici je završena i poptuna energetska sanacija OŠ “Matko Vuković” i OiSŠ “Dr Svetomir Bojanin”. Na šetalištima na Prozivci i Radijalcu postavljene su solarne klupe, dok je Zoo vrt na Paliću dobio solarno drvo. Realizacija projekta počela je tokom 2019. godine, a novčana sredstva u visini od 1,4 miliona evra obezbedila je Evropska unija, od kojih je za Suboticu opredeljeno 720 hiljada evra.