Desetogodišnjoj Milici Oklobdžiji neophodan „Vest“ prsluk

Desetogodišnjoj Subotičanki Milici Oklobdžiji, koja boluje od neizlečive bolesti-cistične fibroze, neophodan je „Vest“ prsluk kako bi se funkcija njenih pluća što duže očuvala i na taj način odložila transplantacija ovog organa. Za nabavku prsluka neophodno je izvojiti 1 275 000 dinara. Od ove bolesti, koja je Milici dijagnostikovana u petom mesecu života, stradaju pluća, jetra i pankreas, a manifestacije bolesti sa godinama sve su teže.

Iako su terapija, inhalacije, drenaža i vitamini njena svakodnevica desetogodišnja Milica se ne razlikuje mnogo od svojih vršnjaka. Ide u treći razred OŠ „Sečenji Ištvan“,obožava da se druži sa decom, a sport je njena velika strast.

Da je Milica veoma druželjubiva i da je miljenica svojih drugara potvrdila je njena najbolja drugarica Isidora. Ona je istakla da Milicu svi u razredu obožavaju i da se ona ne razlikuje od druge dece koja svoje detinjstvo provode bezbrižno.

Sa dijagnozom cističe fibroze Milica živi gotovo deceniju, zbog ove bolesti stradaju jetra, pankreas i pluća. Iako su njena pluća trenutno u dobrom stanju, roditelji ističu da je neophodno takvo stanje što duže očuvati, za šta je potreban „Vest“ prsluk koji pomaže u izbacivanju sekreta iz pluća, a koji košta 1 275 000 dinara.

Roditelji devojčice ističu da, pored vitamina, Mlica koristi i energetsku dohranu, a Grad je za ovu devojčicu obezbedio novac za dohranu i suplemente za naredna tri meseca. U susret im izlazi i kompanija u kojoj radi devojčicina majka Tamara, JP „Subotica trans“, kao i građani koji su, putem humanitarnih akcija, sakupili oko 320 hiljada dinara. Kako bi se što duže očuvala funkcija pluća prsluk je neophodno što pre nabaviti za šta nedostaje nešto više od 950 hiljada dinara, a porodica nije u mogućnosti da sama isfinansira nabavku ovog medicinskog pomagala. Svi građani dobre volje, koji imaju želju da pomognu Milici Oklobdžiji da što pre dobije „Vest“ prsluk novac mogu uplatiti na ime Milica Oklobdžija na dinarski račun Societe Generale banke 275-0016218800845-16 ili na devizni račun 275-0016218800849-04, IBAN RS 35275001621880084904.