Delegacije Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske posetile Suboticu

Delegacije Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske posetile su juče Suboticu i u Gradskoj kući razgovarale sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine Subotice.

Gradonačelnik Stevan Bakić rekao je da je ovo nastavak aktivnosti u okviru saradnje subotičke lokalne samouprave i Republike Srpske koja je od februara ove godine, uspostavljanjem saradnje sa zvaničnim Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, podignuta na najviši mogući nivo. On je dodao da su razgovori bili konstruktivni, te da su delegacijama predstavljeni privredni, kulturni i turistički potencijali Subotice.

Nije uobičajeno da međuparlamentarna saradnja uključuje još neku lokalnu samoupravu, osim grada u kojem je sedište dotične Skupštine, u ovom slučaju Novog Sada i AP Vojvodine, što posetu čini još značajnijom, rekao je predsednik Skupštine grada, Balint Pastor. On je istakao da su delegacije prilikom posete razgovarale i sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina koja imaju sedište na području našeg grada.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović rekao je da je Subotica jedna od retkih koja je obezbedila školovanje na četiri jezika, nacionalnim manjinama omogućila da javno i otvoreno govore o svojoj problematici, a predstavnicima zavičajnih udruženja da iznesu svoje viđenje stanja i pogleda na razvoje jedne lokalne zajednice.

Inicijator posete bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor koji je naveo da su ovakvi susreti veoma značajni jer stvaraju ambijent, poverenje i savez da se o mnogim detaljima kasnije može razgovarati.

Delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP Vojvodine prilikom posete obišle su i Sinagogu.