Delegacija Evropske unije obišla Regionalnu deponiju

U okviru dvodnevne posete našem gradu, delegacija Evropske unije obišla je Regionalni centar za upravljanje otpadom u Bikovu. Projekat izgradnje ovog postrojenja vredan je 24,35 miliona evra, od čega je 20 miliona donacija Evropske unije.

Životna sredina, njena zaštita i bolje okruženje za život ljudi predstavlja jedan od prioriteta Evropske unije, naglasio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuel Žiofre. Dodao je da iz tog razloga sa ponosom može reći da je Evropska unija u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Gradom Suboticom učestvovala u izgradnji postrojenja Regionalne deponije.

Gradonačelnik Stevan Bakić rekao je da su izgradnjom centra, opremanjem i pribavljanjem neophodnih dozvola stvoreni uslovi za unapređenje sistema upravljanja otpadom u subotičkom regionu. Dodao je će od naredne godine pokrivenost grada biti sto odsto, što će dovesti do konačne sanacije Gradske deponije Aleksandrovačka bara.

U projekat izgradnje Regionalnog centra, koji je značajan i za Severnobački i Severnobanatski okrug, Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je tri milliona evra, rekao je državni sekretar, Robert Jakša.

Delegacija je, nakon obilaska Regionalne deponije, posetila i poljoprivrednika iz Starog Žednika, koji je za kupovinu poljopriovrednih mašina dobio sredstva Evroske unije.