Deca iz Gračanice odigrala predstavu „Guliver u zemlji lutaka“

Deca iz amaterskog pozorišta “Janićije Popović” iz Gračanice sinoć su, u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu, na sceni Dečijeg pozorišta odigrala predstavu “Guliver u zemlji lutaka”. Ova predstava, koju je režirao subotički glumac i reditelj Boško Boškov, nastala je u okviru projekta “Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM”, koji finansira ovaj francuski humanitarac.
Amatersko pozorište “Janićije Popović” iz Gračanice formirano je 1968. godine, a obnovljeno 1981. Ovo i subotičko Dečije pozorište neguju dugogodišnju saradnju.
Predstava „Guliver u zemlji lutaka” je nastala u okviru projekta “Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM”. U okviru ovog projekta, između ostalog, deca iz Gračanice igrala su predstave širom južne srpske pokrajine, te su tako deca južno od Ibra imala priliku da se upoznaju pozorištem.
Francuski humanitarac i osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon sinoć je po prvi put pogledao predstavu “Guliver u zemlji lutaka”, jer mu je već godinu dana zabranjen ulaz na KiM. Gujon je rekao kako njegova organizacija, osim humanitarnih projekata finansira i projekte u oblasti kulture, a za finansiranje ovog projekta odlučili su se kako bi omogućili da pozorište dođe do svakog srpskog deteta na KiM.