Danielu Budai potrebna transplantacija srca i pluća

Petnaestogodišnjem dečaku iz Subotice Danielu Budai neophodna je transplantacija srca i pluća kako bi nastavio sa normalnim detinjstvom i što pre se vratio u školsku klupu među vršnjake. Pored toga što je teško bolestan Daniel sa majkom Monikom živi u izuzetno teškim materijalnim uslovima, jer Monikina plata nije dovoljna da se pokriju troškovi stambenog kredita, režija, hrane i svega ostalog što je neophodno za život. Daniel Budai je učenik sedmog razreda OŠ „Jovan Mikić“, ali nastavu već tri godine pohađa od kuće.

Pre sedam godina ovom dečaku otkrivena je ozbiljna bolest srca, vremenom je bolest napredovala i zahvatila pluća, a njegovoj majci prošle godine saopšteno je da je transplantacija oba organa neminovna. Transplantaciju je moguće uraditi jedino u inostranstvu za šta nedostaju finansijska sredstva. Ovaj dečak već tri godine ne pohađa nastavu u školi, već mu nastavnici dolaze kod kuće, pa se njegov život od tada odvija u četiri zida, a tek ponekad izađe do apoteke ili prodavnice.

Pored teške bolest Daniel i njegova majka bore se sa još jednim velikim problemom- nemaštinom. Iako je zaposlena Monikina plata nije dovoljna da pokrije mesečnu ratu za stambeni kredit, troškove režija, hrane… Malom Danielu najviše nedostaju drugari. Njegova najveća želja je svakako da ozdravi, a pored ove ima još jednu sasvim malu i skromnu- da dobije internet kako bi mogao da prekrati vreme dok se mama ne vrati sa posla.

Uprkos nemaštini i teškoj bolesti ovog dečaka drugari iz škole nisu zaboravili te ga redovno posećuju za rođendane i praznike, a već su okupirani pripremom iznenađenja za Uskrs.

Iako Daniel pohađa nastavu kod kuće i ima sve ocene njegova želja i želja njegovih nastavnika, drugara i majke je da se što pre vrati u školsku klupu među vršnjake. Sa tim ciljem i škola je organizovala akcije prikupljanja pomoći za ovog dečaka, ali to nažalost nije dovoljno, a grupa roditelja odlučila je da akciju proširi na ceo grad.

Ovom dečaku i njegovoj majci neophodna je pomoć u vidu finansijskih sredstava, ali i hrane, garderobe, kućnih aparata,ogreva, odeće i obuće. Ovom prilikom apelujemo na sve privredne subjekte, kompanije, ali i sve građane da, ukoliko su u mogućnosti, na bilo koji pomognu ovoj porodici. Svi oni koji su zainteresovani da pomognu mogu da se obrate Udruženju građana roditelji Subotice putem mail adrese roditelji.subotice@gmail.com ili majci Moniki na broj telefona 064/322-69-75. Uskoro će u gradu biti postavljene i kutije za pomoć Danielu.