Dani starih zanata Subotica

Na trgu kod Plave fontane u toku je manifestacija ,,Dani starih zanata Subotica“ koja se održava svake godine u prvoj nedelji oktobra. Manifestacija se održava sedmi put, posvećena je promociji starih zanata, a naši sugrađani će biti u prilici da se upoznaju sa radom dvadeset i dva izlagača.

Monika Farkaš iz Kule je vlasnica krznarsko-kožarske radnje. Usluge koje su dostupne u njenoj radnji su farbanje kožnih jakni, cipela, torbi, popravke, šivenje kožnih jakni i krznenih bundi i štavljenje svih vrsta sirove kože. Rekla nam je da se tim zanatom bavi dvadeset i pet godina, kao i da je položaj zanatlija bio mnogo bolji pre desetak godina.

Prema rečima Dragana Zekića, predsednika Udruženja starih zanata, zanati kao što su krojač, obućar, brijač, krznar i stolar su nažalost izumrla zanimanja zbog čega je veoma važno promovisati stare zanate i upotrediti ih za edukaciju mladih ljudi. On ističe da je posećenost solidna, ali da se nadaju većoj podršci grada.

Sajam starih zanata se održava tradicionalno sedmu godinu u našem gradu, a ove godine ima dvadeset i dvoje izlagača. Naredna manifestacija biće održana u maju sledeće godine.