Danas se obeležava Svetski dan Roma

Povodom Svetskog dana Roma i Romkinja, koji se obeležava danas, gradonačelnik Stevan Bakić, sastao se sa predstavnicima romske zajednice našeg grada. Nakon sastanka, poručeno je da je u toku izrada novog lokalnog akcionog plana, koji će doprineti unapređenju položaja romske zajednice.

Subotica je jedinstvena u Srbiji kada je reč o inkluziji Roma jer jedina ima dva koordinatora za inkluziju, pedagoške asistenate, kao i zdravstvenog medijatora. Prethodnih godina lokalna samouprava radila je na dodatnom unapređenju položaja pripradnika romske zajednice u Subotici. Od 2018. godine kroz “Romakted” program, Grad čini sve kako bi došlo do realizacije prioriteta romske zajednice, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Koordinator za inkluziju Roma, Stevan Nikolić, na maternjem jeziku čestitao je svim pripadnicima romske zajednice njihov dan. Kako kaže, institucionalna podrška je značajna, a vrata Gradske kuće otvorena su svaki dan za romsku zajednicu.

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i Romkinja u vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba radova učenika osnovnih škola, dok će se večeras u Velikoj većnici održati i koncert romske i svetske muzike „Kurina trio bend i prijatelji“. Ovaj dan obeležava se svakog osmog aprila od 1990. godine, a romska zastava istaknuta je danas i na Gradskoj kući.