Danas se obeležava Svetski dan humanosti

Svetski dan humanosti obeležava se danas širom sveta kako bi se skrenula pažnja na humanitarne radnike koji rizikuju svoj život da bi pomogli ljudima u nevolji i koji čine svet humanijim i boljim mestom za život.

Humanitarni radnici svakodnevno rizikuju svoj život u konfliktnim zonama, a prema podacima Evropske unije u protekle dve decenije više od 4.000 njih izgubilo je svoje živote u velikim napadima. Dan humanosti prilika je da se skrene pažnja na to da humanitarni radnici nisu meta, već da je njihovo prisustvo u takvim zonama izričito humanitarnog karaktera, kaže dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice.

Cilj humanitranih radnika jeste da ublaže ljudsku patnju, povežu ljude i učine svet humanijim. Gradska organizacija Crvenog krsta trenutno broji oko 150 volontera, a kroz mnogobrojne programe pomaže svim socijalno ugroženim populacijama. Jedan od njaznačajnijih programa je i Narodna kuhinja, koja broji najviše korisnika i punkotva za podelu hrane u Vojvodini.

Međunarodni dan humanosti obeležava se od 2009. godine u znak sećanja na poginula 22 humanitarna radnika 2003. godine, kada je izveden bombaški napad na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu.