Danas se navršava 22 godine od ,,Oluje“

 

Danas se navršava 22 godine od vojno-policijske akcije ,,Oluja“, jednog od najvećih stradanja koje je srpski narod doživeo posle II Svetskog rata. Tokom četiri dana ,,Oluje“ sa teritorije Republike Hrvatsku proterano je oko 250.000 Srba. U periodu rata u Hrvatskoj od 1991 do 1995. godine uništeno je 25.000 kuća, 13.000 privrednih subjekata,78 crkava, 29 muzeja, 920 spomenika kao i brojna druga imovina. Iz Saveza srpskih udruženja Severno-bačkog okruga poručuju da je najveći gubitak bio stradanje 6.675 i nestanak 2.620 osoba srpske nacionalnosti.

 

Predsednik Saveza srpskih udruženja Severno-bačkog okruga, Saša Gravorac, kaže da se obeležavanjem ,,Oluje“, treću godinu za redom, održava sećanje na žrtve i upozorava da takvi zločini nikada ne bi smeli da budu ponovljeni. Program posvećen obeležavanju akcije Oluja i stradalim žrtvama bio je posvećen uticaju Drugog svetskog rata na kasnija dešavanja i zločine tokom devedesetih godina za koje je taj rat bio temelj ističe Gravorac.

 

Doktor istorijskih nauka na Univerzitetu za evropske studije, Momčilo Diklić, već 40 godina istražuje srpsko-hrvatske odnose. Sinoć je u Dečijem pozorištu predstavio knjigu pod nazivom,,Svetac“ koju je objavio prošle godine i koja je posvećena pitanju može li Alozije Stepinac biti svetac. Na temu kanonizacije Stepinca autor ističe da je to isuviše opasno sprovesti jer postoje brojni dokumeniti koji ukazuju da je on tokom istorije imao ulogu projektanta eliminacije srpske nacije.

 

Nakon večerašnjeg obeležavanja ,,Oluje“ na državnom nivou u Veterniku, sutra će u 11 časova u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg biti održan pomen žrtvama.