уторак , 19 јануара 2021
Naslovna / Društvo / Dan Vojvodine

Dan Vojvodine

Igor Mirović je, prilikom obilaska radova u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu, rekao da predstavnici Pokrajinske vlade smatraju da je Vojvodina zaslužila da ima svoj dan, iako ga u ovom trenutku formalno nema.Narednih nedelja ću pokrenuti konsultacije sa predstavnicima naučne i stručne javnosti i poslaničkih grupa u skupštini sa ciljem da Vojvodina dobije svoj dan kroz formalnu odluku koja bi jedan dan definisala kao dan Vojvodine, a druge bitne dane za istoriju pokrajine definisala kao dane koje ćemo obeležavati, naveo je Mirović.

Prvi čovek pokrajinske administracije naveo je da se u prvim konsultacijama kao datum za Dan Vojvodine pojavljuje 25. novembar, dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, ali da će biti i drugih datuma koje treba obeležavati.

Mirović je dodao da se drugi dani koje treba obeležavati odnose na dane kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština, dane tokom jeseni 1790. godine kada je održan Temišvarski sabor, Blagoveštanski sabor, Međunarodni dan ljudskih prava koji je važan za savremeni kontekst Vojvodine, kao i još nekoliko drugih datuma.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Zimska služba je spremno dočekala novi talas snežnih padavina na teritoriji našeg grada

Obezbeđena je neophodna mehanizacija i dovoljna količina soli za čićenje gradskih i vangradskih puteva, kao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *