Dan sećanja na deportaciju subotičkih Jevreja

Polaganjem venaca kod spomenika žrtvama Holokausta i komemorativnim skupom u Sinagogi obeležen je Dan sećanja na deportaciju subotičkih Jevreja u logore širom Evrope. U nacističke logore smrti, 16. juna 1944. godine odvedeno je 4 hiljade Jevreja iz Subotice.

Kobnog 16. juna 1944. godine u logore smrti širom Evrope odvedeno je 4 hiljade subotičkih Jevreja, od kojih se, nakon rata, u Suboticu vratilo njih hiljadu. Među preživelima je i baka Vera koja se iz najozloglašenijeg logora smrti-Aušvica vratila sa sestrom, ali bez roditelja i rodbine.

Deportacija Jevreja tokom Drugog svetskog rata nije izlovoan slučaj za Suboticu već se to događalo i u drugim gradovima, podsetio je predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš i dodao da su komemoracije bitne za celokupnu jevrejsku zajednicu u Srbiji. Pored toga što istoriju čuvaju od zaborava, služe i kao opomena da se ovakve greške iz prošlosti više ne smeju ponoviti.

Verujem da se holokaust više nikada ne sme i neće ponoviti, poručio je na komemorativnom skupu gradonačelnik Bogdan Laban. On je podsetio na strašne stvari koje su se događale tokom najužasnijeg zločinačkog projekta u istoriji civilizacije i istakao da je ogromne žrtve podnela i subotička jevrejska zajednica.

U dvorištu Sinagoge kod spomenika žrtvama Holokausta vence su, između ostalih, položili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković, gradonačelnik Bogdan Laban, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš, te predstavnici brojnih jevrejskih opština, konzularnih predstavništava, nacionalnih saveta, te brojne organizacije i udruženja.