Dan prosvetnih radnika

U svetu se danas obeležava dan prosvetnih radnika, sa ciljem da se istakne značaj profesije prosvetnih radnika i njihove uloge u društvu. Iz Gradske uprave poručuju da su svesni činjenice da položaj prosvetnih radnika nije na zavidnom nivou, ali da se u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke trude da unaprede položaj i obezbede bolje uslove za rad.

Aleksandra Samardžić je nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ već dvadeset i dve godine. Ona nam je rekla da položaj prosvetnih radnika nije zadovoljavajuć, da mnogo zaostaju za ostalim branšama, kao i da problemi nisu samo materijalne prirode već se ponekad projektuju kroz neadekvatan odnos roditelja i đaka prema profesiji prosvetnih radnika.

Prema rečima članice Gradskog veća zadužene za oblast obrazovanja, Nataše Aleksić, poboljšanjem položaja nastavnika u društvu obezbedili bismo kvalitetnije obrazovanje i vaspitanje učenicima. Cilj jeste da se pruži podrška prosvetnim radnicima da svoju značajnu ulogu u društvu obavljaju kvalitetno i odgovorno uz poštovanje autoriteta od strane učenika jer su obrazovanje i vaspitanje temelj održivog razvoja i napretka u društvu.

Peti oktobar je 1994. godine proglašen za Svetski dan prosvetnik radnika od strane Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO.

Prethodni članak
Sledeći članak